RANTALI 2021 TOIMINTAKERTOMUS

Tiistai 7.12.2021 - Arvo Kärkkäinen

Ranttali koronavuonna 2021

Tanhuryhmä Ranttalille, kuten monille muillekin harrasteryhmille, vuosi 2021 oli vaikea. Alkuvuonna kaikki toiminta oli pysähdyksissä korona-pandemian vuoksi. Pääsimme aloittamaan harjoitukset Vaaskelassa 19.5. kun rajoitukset alkoivat hellittää, ja 3.6. kävimme esiintymässä Attendon hoivakodissa Fregatissa.

Kaikki kesän esiintymiset tapahtuivat ulkona lukuunottamatta Tornbergin sukujuhlaa Valolla elokuun alussa.

Heinäkuussa kävimme ikäihmisten kesäjuhlassa Tuirassa, vastaanotto oli tosi lämmin, kuten myös elokuussa Tuiran asukastuvan tilaisuudessa. Saimme makoisat lättykahvit ja vieläpä suklaalevyt kotiin vietäviksi.
Syyskuu alkoi Caritas-kylän esiintymisillä kahdessa eri tilaisuudessa, onneksi kahvi lämmitti, sillä sää oli kolea ja tuulinen.
Vaaskelan kesäkauden päättäjäiset 4.9. oli viimeinen esityksemme ennen siirtymistä Aleksinkulmaan.

Aikeisempina vuosina olimme esiintyneet useissa vanhusten palvelutaloissa, mutta koronan aikaansaaman epävarmuuden vuoksi syyskaudella oli vain yksi esitys Kempeleen Hovilassa. Onneksi Aleksinkulma tarjosi mahdollisuuden tanhuta eläkeläisten tilaisuuksissa, 13.10.
Oulun Eläkkeensaajien ja 18.10 oman kerhomme tapahtumassa.
Marraskuussa vierailimme Työväen Eläkeläisten tilaisuudessa Aleksinkulmassa 17.11. ja seuraavana päivänä ilahdutimme Invalidiyhdistystä heidän viettäessä syntymäpäiviään. Eläkeliiton Kempeleen osasto oli kutsunut meidät esiintymään Nuorisoseuralle samana päivänä käydessämme Hovilan palvelutalossa 3.11.

Olimme kesän aika harjoitelleet laajan, noin 10 tanhua käsittävän ohjelman, jota esitimme useimmissa tilaisuksissa joko kokonaan tai osittain.
Tavallisesti mukana oli kahdeksan paria, joskus 6-9, kaikkihan eivät voi aina olla käytettävissä. Syksyn aikana ryhmämme harjoitteli uutterasti Vuokatti-valssia, jonka esitimme Kotkassa Veteraanien kulttuurikatselmuksessa 20.-21.11. mainiolla menestyksellä.
Launtain karsinnan jälkeen pääsimme taasen sunnuntain 'finaaliin' mahtavien aplodien kera! Suuret kiitokset tanhuajien lisäksi kuuluvat säestäjällemme Suvi Partaselle ja Vuokatti-valssin koreografian laatijalle Sinikka Mäkelälle!

Ranttali esiintyi vielä 4.12. Zeppeliinin joulutapahtumassa. Ohjaajat Ritva Kenttä ja Paavo Juvani ovat uutterasti ja antaumuksella tukeneet ryhmän jäseniä, eikä sovi unohtaa muusikoitamme Hannu Ervastia ja Erkki Marosta, he ovat säestyksellään tuoneet uutta 'potkua' tanhuamiseen.
Olemme kokoontuneet yhteen noin 41 kertaa, niistä 16 esityksiä, toivottavasti vuoden loppua kohti paheneva koronatilanne ei haittaa tulevan vuoden suunnitelmia.
Olisi mukava päästä näyttämään taitojamme Joensuussa kasäkuussa ja Kaustisella heinäkuussa 22 jäsenen Ranttalilla!Teksti Arvo Kärkkäinen

RÖMPPÄJUHLA

Perjantai 19.11.2021 - Raili

17.11.2021 oli ihan sopiva harmaa keskiviikko päivä matkata Iin eläkeläisten järjestämiin römppäjuhliin.

Lähdimme linja-autoasemalta Kirsin ohjaamalla Saga Travelin bussilla läpi kaupungin ja poimimme matkalaisia väliltä kyytiin.
Vaaskelassa odottikin joukko juhlijoita.
Siinä etupenkillä istuessani ruksailin jo tuntemani ulkona olevat ilmoittautujat vihkooni, enhän minä vielä kaikkia tuntenut niin loput piti kuulustella autoon tullessa.
Iissä oli täys hulina päällä, mutta hyvin me sulauduttiin joukkoon ja kaikille löytyi istumapaikka.
Ohjelmassa oli  pari puhujaa, kuoro mikä oli komeudessaan aika mies voittoinen ja sitten ne Huttuset.
Savolaisella huumorilla esitetty ohjelma oli kehutun arvoinen, ei kyllä jättänyt ketään kylmäksi.
Lopuksi Huttuset soitti sitten tanssit.
No tässä vaiheessa minä havahduin kun huomasin, että Pekkaa ei näy tanssilattialla, siinä hädissään lähen kyseleen toisilta Pekasta. No eihän se Pekka noussutkaan Vaaskelasta oli vaan porttia kiinni panemassa.
Kaikki matkalaiset oli kuitenki tullessakin mukana ja loppukevennykseksi Väinö ilahdutti meitä muutamalla mukavalla jutulla.
Kaiken kaikkiaan oli mukava matka ja kaikki oli tyytyväisiä mukavaan matkaan.
Kansiossa Matkat on joitakin kuvia tapahtumasta.
Raili

HEINÄKUU

Torstai 4.11.2021 - Ahti Nikka

Heinäkuu 2021, nro 1

Pionit pihalle loistonsa tuo, keisarinkruunut punaansa suo

ja penkissä vierellä samettiruusut kilvan hehkuu.

Seinillä kukkaan pian puhkee tuo krassi uhkee,

odottavat aikansa, vielä marraskuussa antavat loistonsa.


Vielä kun kukkisi lempeni ruusut, ne syömeeni kätkisin kasvavin juurin.

Elämän riennoissa nähdyt rentunruusut

ne tien varsia kukillaan kaunistaa.

Ei määrää ole sillä, mitä sydän kulloinkin

voi kukalla ymmärtää.

Heinäkuu 2021, nro 2

Kesäillanvalssin soidessa kanssasi sain tanssia,

onnen huumaan, uuteen huomiseen.

Sylissäni kun pyöritän sua kiihkeimmin, tunnen eläväni kesän täysin.

Monet kesät on menneet jo taa, mut' aina uutta odottaa.

Rakkaus on kesän sävelin painunut sydämen syvyyksiin,

siis saavu taas kesä uus, tuo mukanasi sama ihanuus!

Heinäkuu 2021, nro 3

Kesäillan kuumaan huumaan, kun viedä taas sut saan,

tunnen kuin eläisin mä nuoruuteni kesät uudestaan!

Sydän sykkii vasten rintaa, tango soi ja pojat laulaa.

Kohta koittaa aamun koi, joka suuren rakkauden mukanaan toi!

Heinäkuu 2021, nro 4

Kesän lämmin koillistuuli ihon pintaa hivertää.

Sadat linnut laulullansa kesämieltä piristää.

Poutapilvet taivaanlaen tuovat tuulen tullessaan,

kesäkuumaan vilvoituksen saa se aikaan puuskillaan.


Aika kylmän mennyt on, nyt on aika auringon.

Kestää kesä hetken verran, nautitaan siis tämän kerran.

Kukat loistaa, tuomet tuoksuu, saa se ihmismielen ilon ‘juoksuun’!

Kesä meillä suuremmoinen, kun on vierellä ‘muori’ aikamoinen!

AHTI

RANTTALIN TOIMINTAKERTOMUS 2020

Torstai 27.5.2021 - Arvo Kärkkäinen

Oulun Eläkeläisten tanhuryhmä-Ranttalin vuosi 2020
Vuosi 2020 on ollut monella tapaa poikkeuksellinen johtuen maailman-laajuisesta corona-pandemiasta, joka on muuttanut lähes kaikkea toimintaa niin Suomessa kuin muuallakin maapallolla. Alku näytti lupaavalta ja tammi-helmikuulla harjoittelimme esityksiä varten, joista ensimmäinen oli oman yhdistyksemme maanantai-kerhossa 18. tammikuuta.
Oman yhdistyksen tilaisuudet ovat aina mukavia tapahtumia, joissa voimme nähdä harjoittelumme tulokset ennenkuin siirrymme esiintymään muualle.
Helmikuussa pääsimme ilahduttamaan Sara Wacklin-kodin asukkaita Tuirassa 7.2. ja maaliskuussa olimme saaneet kutsun Aleksinkulmaan Julkisen alan eläkeläisten kerhoon 11.3.
Näissä tilaisuuksissa emme ainoastaan voineet esittää osaamistamme, vaan saatoimme tuoda iloa ja vaihtelua useiden iäkkäiden elämään ja palkkioksi saimme aina maittavat pullakahvit. Alkuvuoden kohokohta oli ryhmällemme Iin eläkeläisten järjestämä laskiaisrieha 12.3. Pienehkössä salissa oli tunnelmaa, oman esityksemme lisäksi runsaasti hienoa ohjelmaa ja hauskoja sketsejä.
Kaiken kruunasi maittava tarjoilu hernekeittoineen ja lättykahveineen, olimme todella otettuja!
Jos alkuvuosi oli ollut antoisa ja onnistunut uusine jäsenineen ja innostuneine ilmapiireineen, kaikki loppui kuin seinään 13.3. coronaan, harrastustoiminta ja -paikat suljettiin.
Tuntui todella oudolta, kun ei voinut/saanut tehdä mitään kodin ulkopuolella, kaupassakäyntikin (ilman maskia) kuului vältettäviin asioihin ja kanssakäymistä ihmisten välillä rajoitettiin voimakkaasti. Jouduimme aivan uuden tilanteen eteen.
Corona-taukoa kesti yli kolme kuukautta.
Harjoituksissamme oli ollut alkuvuonna yhteensä 12 paria ja kun Hannu Ervasti haitareineen oli liittynyt joukkoomme 20.2., suunnittelimme innolla mm. Kaustisen reissua.
Pettymyksen tunne oli valtava, tässäkö tämä nyt on?
Kesäkuussa rajoitusten hieman lieventyessä ryhdyttiin virtuaali-toimiin, kuten monet muutkin harrastajaryhmät.
Ranttalista neljä paria harjoitteli ohjelmaa (Kikari, Grand Square ja Oulu-valssi) 24.6. alkaen ja tämä virtuaali-versio esitettiin 29.6. netissä Kaustista varten.
Ja on vieläkin katsottavissa Kotisivuiltamme osiosta, Albumi, Tanttali, jatsokaa.
Heinäkuussa pidimme kesälomaa ja odottelimme, josko corona-tilanne helpottuisi edelleen ja 19.8. palasimme harjoituksiin, koska meitä oli pyydetty esiintymään Tuiran asukastuvan ulkoilma tapahtumaan 22.8.
Ilma suosi meitä kohtalaisesti torilla, kahvi lisukkeineen maistui ja jälkikäteen saimme suklaalevyt, olimme saaneet näkyvyyttä toiminnallemme.
Varsinkin ohjaajiemme toiminta ansaitsee kiitosta, Ritva Kenttä järjestelee kaiken taitavasti ja Paavo Juvani esimerkillään auttaa meitä oppimaan uudet kuviot.
Syyskuu jatkui coronan pysytellessä hyvin aisoissa ja harjoitukset aloitimme 10.9. toivoen pystyvämme esiintymään osittain uudistuneella ohjelmalla. Valitettavasti sairaudet, perhesyyt ja coronan uhka olivat karsineet joukkoamme niin, että harjoituksissa kävijöiden määrä oli pudonnut seitsemään pariin.
Vaaskelassa esiinnyimme kesäkauden päättäjäisissä 27.9. muiden ohjelmasuorittajien kanssa jääden odottelemaan toivottavasti corona-vapaata kesää 2021.
1.10.joukkoomme littyi viulisti Erkki Maronen ja hän yhdessä Hannu Ervastin kanssa varmisti elävän musiikin esityksissämme. Tämä seikka on tärkeä Kaustisen musiikkijuhlia ajatellen, siellähän oletetaan kaiken tapahtuvat elävän musiikin tahdissa.
Lokakuussa esiinnyimme kahdesti Aleksinkulmassa, 19.10. oman kerhomme maanantaitilaisuudessa ja 26.10. meitä oli pyydetty Työväen eläkeläisten vieraiksi.
Nämä esitykset olivat tärkeitä esiintymisvarmuutta ajatellen, pelkkä harjoittelu ei riitä, tarvitaan myös todellista esilläoloa. Aleksinkulman ja muitakin tilaisuuksia on jouduttu peruuttamaan viranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti.
Joulukuun tapahtumat ja harjoitukset myös estyivät rajoitusten ja suositusten johdosta.
Pyrimme jatkamaan toimintaamme, tulevanakin vuonna rajoitusten ja suositusten puitteissa.
Toivoen, että jossakin vaiheessa kaikki palautuisi ennalleen.

 Arvo Kärkkäinen

eKIRJASTO

Keskiviikko 10.2.2021 - Matti Virkkunen

Helpotusta nettikirjastosta

Vielä menee aikaa ennen kuin pääsemme vapaasti kulkemaan. Lukeminen on yksi tapa helpottaa yksinäisyyttä. Normaalisti kirjasto antaa hyvän palvelun ja sieltä saa hyvää lukemista vaivatta.

Jos Sinulla on Oulun kirjastokortti ja siihen liittyvä nelinumeroinen tunnusluku, jolla pääset omatoimikirjastoon, on Sinulla pääsy eKIRJASTTOON. Siellä on e-kirjoja, joita voit lukea tabletilla tai tietokoneell. Myös älypuhelimella voi lukea, mutta teksti voi käydä vähän pieneksi. Toinen tärkeä lainaustapa on ÄÄNIKIRJAT. Kuuntelin puhelimen kautta äsken Joni Skiftesvikin romaanin ”Valkoinen Toyota vei vaimoni”. Lukijan ääni oli miellyttävä ja teos kirjailijan omaan elämään liittyvä lämminhenkinen tarina. Luettavaksi valitsin Miika Nousiaisen romaanin ”Pintaremontti”. Teksti vaikuttaa melko tutulta Nousiaiselta, Huumori on kirpeää.

Minäkin olen vielä aloittelija eKIRJASTON kättäjänä. Kohtuudella sen kuitenkin oppii. Jos Sinua kiinnostaa asia, etkä omin voimin pääse eKIRJASTOON, otapa minuun yhteyttä, niin koitetan löytää konsti, jolla pääset hommassa eteenpäin.

Matti Virkkunen puh. 0405611023

Avainsanat: lainaa kirja

MATINPÄIVÄ LÄHESTYY

Maanantai 8.2.2021 - Veikko

Aamupäivää!
Pitkästä aikaa ensimmäinen kauppaan meno aamu 8:lta luonnon valossa. Mutta se koko mailman kontalleen laittanut vihollinen vaanii yhtä näkymättömänä kuin lampunkin valossa.
Poikkeusolot jatkuu ja rajatuin harrastusmahdollisuuksin pinnistellään kevättä kohti.
Aurinko saa nyt näyttää kykynsä ja osallistua tosissaan tuottamaan virtaa meidän sisäisiin "akkuihin".
Pakkaskausi on nyt ihan kohillaan ja tuntuu jatkuvan.
Ilmaston lämpenemiseen se ei kuitenkaan vaikuta vaan kaikkien suomalaisten pitää kuulemma ajaa sähkö-autolla niin että sitten tepsii. Akku-autot saattaisivat soveltua paremmin etelän oloihin.
Täällä pohjoisessa voisi käydä niin että hinausauto pula koittaisi
kylmällä säällä.

Hyvää Maanantaita Toivotan Kaikille!

SIUNATTU HULLUUS

Sunnuntai 24.1.2021 - Veikko

Huomenta!
Jatketaan. Siis tätä "kuonokopan" takana piilosillaoloa vaarallista salakavalaa vihollista vastaan. -Kestetään.
Pyhien aikana katsottiin piristykseksi vanha tallenne Mollbergin elokuvasta "siunattu hulluus".
Siinä Rummukaisen veljekset kuljettavat nuorinta veljeä, Elmeriä "hullujenhuoneelle" Fergusonin peräkärryn lavalla.
Tapahtumarikas tarina ja henkilövalinnat ovat onnistuneet tosi hyvin rooleihin sopiviksi.
Jos tuon elokuvan nimen kera nostaa katseensa tuonne Atlantin taakse niin se "Siunattu" sana putoaa heti mereen ja uppoaa kuin Titanic.
Kesti peräti 4-vuotta ennenkuin diagnoosi selvisi.
Onhan näitä hurjia vallanpitäjiä ympäri maailmaa, mutta USA, aika uskomatonta.
Otetaampa potkua tästä jo yli tunnin jatkuneesta päivästäkin ja sinnitellään eteenpäin.
Hyvää alkuviikkoa, KAIKILLEPUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Maanantai 28.12.2020 klo 12:42

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Kuluva vuosi on ollut yhdistyksellemme täysin poikkeksellinen ja melkein eristänyt meidät kokonaan yhteiskunnasta.
Koronavirus-sairaus ilmestyi keskuuteemme alkutalvesta ja asetti suurimman osan meistä karanteeniin ja näin ollen jouduimme maaliskuussa keskeyttämään toimintamme melkein kokonaan, viranomaisten antamien määräysten ja suositusten mukaisesti.

Toimintamme melkein kaikilla osa-alueilla oli pysähdyksissä, pienryhmiä lukuun ottamatta, kunnes elokuun alussa rajoituksia höllennettiin siinämäärin, että pystyttiin jopa pistämään jalalla koreasti Vaaskelan tanssilavalla.
Näitä rajoituksia ja suosituksia jouduttiin taasen syyskuussa kiristämään ja muutaman Aleksinkulman maanantaikerhon jälkeen jouduttiin pistämään melkein kaikelle toiminnalle toppi.
Jota on jatkunut tähänpäivään saakka, eikä ole tiedossa päivää, jolloin voitaisiin siirtyä taasen normaaliin ja perinteiseen kerhotoimintaan.

Sääntömääräinen Kevätkokous jouduttiin siirtämään syksyyn ja varsinainen Syyskokous on edelleen pitämättä voimassa olevien rajoitusten ja kieltojen takia.
Toivottavasti voidaan Syys- ja Kevätkokous pitää yhtäaikaa kevään kuluessa.
Onneksi vanhan johtokunnan jäsenet ovat lupautuneet hoitamaan edelleen heille kuuluvia tehtäviään ja myöskin on saatu uusia jäseniä juoksevien asioiden hoitajiksi.

Haluan tässä jo kiittää niitä henkilöitä, jotka ovat olleet mukana niin kiinteistömme kuin muiden yhdistyksemme pakollisten ”juoksevien asioiden" hoitamisessa, sillä muuten yhdistyksen toimintaedellytykset jatkossa olisivat vaarantuneet.

Onneksi rokotteen myötä on tunnelin päässä valoa näkyvissä ja voitaisiin ainakin kesällä siirtyä normaaliin toimintaan, sillä uskon että yksinäisyys ja toiminnanpuute ovat niin henkisesti, kuin fyysisesti vaikeuttaneet elämänlaatua ja halu palata aktiivitoimintaan on suuri.

Hoidetaan edelleen turvatoimien noudattamista, sillä allekirjoittaneelle ei ole tullut yhtään viestiä, että yhdistyksemme jäsen olisi sairasrunut koronaan.
Pidetään toivoa yllä ja odotetaan parempaa huomista.

Hyvää ja onnellista vuotta 2021sekä jaksamista kaikille toivottaa

SULO PENTTILÄ puheenjohtaja

MEIDÄN JOULU

Sunnuntai 27.12.2020 - Veikko

Huomenta!
Julistettu Joulurauha on edelleen voimassa, tosin pyhäpäivät ovat lopuillaan.
Se kiusaajavirus ei kuuntele rauhan julistuksia, mutta pakkasessa säilytettäviä rokotteita on tulossa joten kohdistetaan toiveet niihin.
Niinpä se valkea lumi sitten tuli maahan ja osallistui hyvällä tavalla Joulun viettoon.
Meillä meni Joulu siten että aattona oltiin kotona ja tavattiin läheisiä, osittain etänäkin.
Lahjoja saatiin.
Jouluaamuna varhain sytytettiin kynttilöitä haudoille menomatkalla mökille.
Pari päivää oltiin.
Eilen aamulla käytiin kävelemässä metsässä.
Uusi lumi oli säikyttänyt metsän eläimet eikä jälkiä näkynyt.
Takaisin palatessa tosin näkyi Kuoma-saappaan pohjakuvioinnilla olevia Kauriin ja Skorpionin jälkiä.
Siis tosi rauhallinen Joulu meillä.
Toivottavasti kaikilla on joulun vietto onnistunut?
Päivä on jatkunut jo muutaman minuutin, hyvä se.

Mukavaa Sunnuntaita!

EPÄONNEA JOULUAAMUNA

Sunnuntai 13.12.2020 - Veikko

Huomenta!
Vanhoista asioista tumppaan "ajatusrosollia" ihan omista nurkista.
Sinne nurkkalaudan väliin laitettiin Joulukuun alkupäivinä lahjatoive-lista. Enolasta saattoi odottaa saavansa puuleluja.
Kerron epäonnistuneen Joulukirkkoreissu yrityksen, on jäänyt mieleen.
Olin noin 5-6 vuotias silloin.
Naapurin kanssa oli sovittu että hevosilla mennään.
Matka 8-kilometriä, "säkkipimeää" ja tie ihan jäinen ns. "kaljamalla". Naapurin hevonen edellä ja isä, äiti ja minä meidän reessä perässä. Kilometrin päässä oli silta jonka kohdalla hevonen nykäisi ja reki tyhjensi sillan kaidetta vasten kuin kipaten äidin ja minut ojan pohjalle.
Äidille tuli verinen kuhmu päähän jostain kivestä, minä olin vällyn sisällä kuin toukka kotelossaan, ei vammoja.
Matkan suunta muuttui kotiin päin "haavoja nuolemaan".
Kai ne kirkkokahvit silti juotiin.

Hyvää Joulunalusaikaa toivotan Jokaiselle!

OIKEUS VOITTI

Torstai 3.12.2020 - VEIKKO

 

Huomenta!
Tämä "fasebooki" kysyy meiltä jokaiselta aina: mitä mietit?
Jäänee useimmiten vaille vastausta. Minäpä kuitenkin jotain äännän.
Tämä aika. Oli tehty kysely ihmisten jaksamisesta tätä aikaa elettäessä heidän omasta mielestään.
Noin joka viidesosa tunnusti, vaikeaa on.
Tämä pimeys omalta osaltaan rasittaa mielialaa, mutta runsas pari viikkoa niin alkaa valkeus lisääntyä. Kestetään.
Toisaalle sitten. Suomi on oikeusvaltio oon kuullut sanottavan pontevasti. Ihan äskettäin lähiseudun pesäpalloseura hävisi oikeusjutun entiselle pelinjohtajalle palkkariidassa.
Seura joutuu maksamaan pelinjohtajalle korvauksia n.37.000 euroa ja molempien oikeudenkäyntikulut yhteensä 32.000euroa. ???
Jos kulusumma on totta niin on sanottava että kyllä oikeus voittaa
aina.
Se siitä.
Hyvää Torstaita Kaikille!

VALOSTUVAA EDESSÄ

Torstai 19.11.2020 - VEIKKO

Torstaita!
Pitäs käydä kaupasta kyselemässä hyvää "mietintämyssyä" kun tuo pipo on käynyt vanhaksi.
Nyt sieltä putkahti kuitenkin sana: RAHA.
On tehty tutkimusta että jos ihmisillä on työ josta maksetaan pientä palkkaa niin he häpeävät työtään ja palkkaansa.
Ei toki kannattas hävetä sillä sama vaiva on suuripalkkaisillakin, heitä hävettää niin rankasti että eivät anna julkaista tietojaan verokalenterissakaan. Sepä se.
Tähän Koronalla höystettyyn pimeään aikaan tuo valon pilkahduksen toiveet lääkkeen saamisesta avuksemme.
Nyt kysytään voimia että päästään valostuvan ajan puolelle.

Jaksamista Toivotan Kaikille!

TOIVOTAAN TYYNTYVÄÄ

Sunnuntai 8.11.2020 - VEIKKO

Huomenta!
Meidän telkkari on koko viime viikon vain "rumpittanu".
Jospa se vielä korjaantuisi. Olkoon se merentakainen siellä.
Korona on yhä Korona, aaltona tai miten vain.
Erittäin tuulinen viikko meillä takana ja aallot ovat meressäkin olleet korkeina.
Jostain luin että on ollut miesten viikko, mutta en osaa sanoa miten ne tuulet liittyisi miehiin.
Kesällä kun on naisten nimipäivillä täytetty viikko niin silloin sanotaan leikkimielellä että sateet kuuluu sille viikolle.
Mitenkähän sitten kun täysi tasa-arvo toteutuu ja kaikki ovat henkilöitä, eikä lajitella sen perusteella mitä vyön alapuolelta löytyy naisiksi ja miehiksi.
Almanakat uusiksi jne, kyllähän nykyisin osataan.
Marraskuu on kohta puolivälissä, joten vielä pätkä pimenevää, mutta pärjäillään.

Hyvää Isänpäivää ja Sunnuntaita Jokaiselle!

KOITETAAN KESTÄÄ

Maanantai 26.10.2020 - VEIKKO

Huomenta!

Otettiin tunnin "pakitus" ja alettiin elämään talviaikaa.
Kituliaasti alkoi, unettomuutta ja keittiön kellokin tuli aamulla ryminällä alas, mitattuaan vasta vuorokauden talviaikaa.
Muutosvastarintaa kai ja luontokin on 5-asteen lämpöineen ja vesisateineen oppositio mielellä.
Mutta se Korona joka ei huku veteen, eikä taida tylsyä pakkaseenkaan, "aaltoilee" vaan.
Karanteenista oli juttua lehdessä, siitä minä oon ihmeissään että kenen jääkaapissa on evästä 10-neksi päiväksi kun ketään ei saa kohdata.
No kylläkai se talvi tulee ja liukasta ainakin on, mutta ei hätää. Vietnamissa rustataan nastakenkiä kolmessa uudessa tehtaassa kertoi maahantuojan edustaja entinen huippuhiihtäjä Kattilakoski eilisessä Kalevassa.
Tätä kaikkea "äimistellessä" koitetaan mennä.

Hyvää Maanantaipäivää Toivotan Kaikille!

EI ME VAIMON KANSSA

Torstai 8.10.2020 - VEIKKO

Huomenta!
Riitely ja eripura on mailman ikiaikainen luonnonvara.
Mm. USA:ssa kaksi vanhaa äijää kinaa Presidentin hommista.
Suomen eduskunnassa rähistään toisilleen asiasta tai asiatta, jossain päin ammutaan tykillä toisiaan kohti.
Nyt se nahistelu löysi tiensä meidän rauhalliselle metsämökille eilen.
Ei, ei me vaimon kanssa riidelty vaan se oli siivekäs Tikka, joka ikäänkuin haastoi minut.
Kuului pikkulintujen rauhatonta ääntelyä pihapuista ja huomasin että tikka oli hakkaamassa pöntön suuaukkoa oman mielensä mukaiseksi. Kahdessa pöntössä oli vain vaneriset lentoaukon vahvistukset ja tikan käsittelyä ne ei kestäneet.
Häädin tikan pois useamman kerran, mutta sitten oli pakko ottaa haaste vastaan.
Tein peltiset lentoaukon vahvistukset ja vaihdoin ne vaneristen tilalle. Katsoimme ikkunasta kun minun haastaja saapui "hommiin".
Jonkin aikaa antoi mennä täysillä, mutta sitten alkoi ihmettely kun ei lastu irtoa.
Hetki pään pyöritystä ja sitten toiselle pöntölle, pientä kokeilua ja sitten poistui paikalta hautomaan kostoa manaten mennessään "kelju-ukko". Liekköhän kohta mökin seinässä reikä, tuli-tauko kuitenkin nyt.
Pitkänokka tarina meni pitkäksi.

Hyvää Torstaita Toivotan Kaikille!

OTE UUTISVIRRASTA

Sunnuntai 27.9.2020 - VEIKKO

Huomenta! Sateella alkoi aamu eilen mökillä ja sama tahti jatkuu täällä kaupungissa.
Pimeys siihen höysteeksi niin pysyy mieliala vakaalla syystasolla.
Kaleva kirjoitti että joka vuosi uudet varusmiehet palvelukseen tullessaan ovat keskimääräisesti huonokuntoisempia kuin edelliset.
Nyt on tietysti pakko palata 60-vuotta taaksepäin, tarkastelemaan omaa vastaavaa tilannetta. Peräkylällä asuvalla oli silloin tosi mahtava valikoima kuntoiluvälineitä, käytettävänä ennen armeijaan menoa.
Luettelen tässä kesäkäytössä olleita: mm. Lapio, Kuokka, Viikate, Harava, Rautakanki, Kirves, Lantatalikko, Heinähanko ja "Vilimaski" (Kunttakirves).
Niiden kaikkien varressa oli minun DNA:ta. Talvelle oli tietysti omat välineensä.
Nykyisin taitaa olla aika monella nuorella kuntoiluvälineet "sohvaperusteisia".

Hyvää Sunnuntaita Kaikille!

JOPA TUNSIN ITSENI VANHAKSI

Perjantai 4.9.2020 - Pekka Isaksson

Avautuu: tästä.

SUURET SETELIT

Lauantai 29.8.2020 - Veikko

Aamupäivää!

Viikolla sain jälleen nauttia isokenkäisyydestä kun mökillä tallustelin 45 numeron Nokian kumisaappaissa.
Torstaina katottiin TV:stä pätkä pinta-äijien Hjallis ja Jetro ohjelmasta.
Ohjelman vieraina oli rallimies ja poliitikko.
Jetro jututti rallikuskia ökyautojen vierellä, aiheena verotus.
Rallimies oli minuutti aikataululla minimoinut asumisensa Suomessa, jotta veronkierto onnistuu.
Verottajan kello oli ollut eri ajassa ja piti nyt kiinni toisesta päästä rallimiehen miljoona seteleistä.
Jetro sanoi ikäänkuin pienenä lievennyksenä että häneltäkin vaativat jälkiveroa 200 000 euroa. Eipä oo tarvinnut noin suurissa rahamurheissa ite rypeä.
Kauppareissu tänään tehty ja ruuan maksussa meni veroa 3.84 euroa ja polttoaineessa 7.78 euroa. No jätetäämpä nuo raha-asiat arkeen.
Hyvää Lauantaita Kaikille!
 

PÄREKATTO

Sunnuntai 9.8.2020 - Veikko

Huomenta!

Tämän kaiken digi- ja virusajan keskellä ajatusten Museo ei anna rauhaa.
Nyt tuli sana:
Pärekatto. --Ja kesä.
Uunia piti lämmittää kesällä leipomista varten ja risuja käytettiin lämmitykseen ja ne olivat kovin kipinöiviä joten sadepäivä oli automaattisesti leipomapäivä.
Poudallakin joutui leipomaan ja silloin piti uunin lämmitysajaksi kiivetä katolle vesiämpärin kanssa kipinävahdiksi.
Sitten saatiin sankoruisku jolla ylsi ruutailemaan matalalle katolle ja sehän oli lähes älypuhelinta vastaava kehitys.
Ja ne naapureiden kanssa yhteiset pärekattotalkoot.
Kop,kop,kop ja riia ylös äänet kuuluivat.
Olinhan päreiden teossakin mukana metsästä astikin.
Vilkaisin kainaloihini ja ei siellä enää päreitä näkynyt, niin se kaikki muuttuu.
Hyvää Sunnuntaita Jokaiselle Toivotan!
 

DEMENTIAN KÄÄNTÖPUOLI

Tiistai 4.8.2020 - Veikko

Huomenta!

Hämärä aamu ja sadekuurokin ropisi äsken.
Esitän kuitenkin näin heti aamutuimaan mökki-oloissa havaitun kokemusperäisen intoksen eli väitöksen.
Se on:
Muistin huonontuminen lisää ihmisen liikunnan harrastusmäärää.
Kun värkkään jotain rakennelmaa pihan kulmalla ja lähden hakemaan varastosta sahaa ja vasaraa, niin palattuani huomaan että saha jäi ja eikun uusi kävely.
Toisella kertaa voi olla, että pitää palata lähtöpisteeseen kun unohtui mitä oli hakemassa.
Koska väitökseeni ei ole tehty varsinaista tutkimusta ja apurahaakaan saatu, niin sillä ei ansaitse mitään arvon nousua.
Pieni kielteinen sivutuote on, että väsyneenä saappaan tökätessä pihanurmeen voi suusta karata jotain huonolta kuulostavaa mutinaa.

Hyvää Tiistaita Kaikille!

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »